Olykor nem könnyű tisztában lenni azzal, hogy mely ruhadarabokat nem szabad mosógépbe tenni, mivel a különböző anyagok eltérő figyelmet igényelnek.

A drága fehérneműktől és a különleges daraboktól kezdve a kényes gyermekruhákig, a szekrényünk néhány lakója különleges gondoskodást és figyelmet érdemel a mosás során. A magas hőmérsékleten végzett gyors mosási ciklus csábítása ellenére is káros lehet bizonyos anyagokra, ha nem tudjuk, hogyan kell helyesen kezelni őket.

Íme tehát néhány felbecsülhetetlen értékű tipp, hogy mit ne tégy a mosógépbe – és pontosan kiderül, mi az, ami kíméletes kézi mosást igényel, hogy minden ruha évről évre mesésen nézzen ki!

Kézi mosási tippek luxusdarabokhoz:

Először is, fontos, hogy mielőtt kézzel mosnál, olvasd el minden olyan ruhadarab címkéjét, melyből megtudhatod, hogy milyen anyagból készült, és milyen tisztítószerek alkalmasak hozzá, ha vannak ilyenek. Általánosságban elmondható, hogy az olyan kényes darabokat, mint a selyem és a kasmír, nem szabad mosógépbe vagy szárítógépbe tenni, mert könnyen károsodhatnak a készülékek kíméletlensége miatt.

Ha kézzel vagy kénytelen egy-egy darabot mosni, használj langyos vizet és gyengéd mosószert. A forró víz vagy néhány intenzívebb mosószer károsíthatja a kényes szövetet. Ezenkívül kézi mosáskor fontos, hogy a ruhadarabokat a szappanos-mosószeres vízben mozgatni kell, hogy a szövet minden része alaposan megtisztuljon.

Ügyelj rá, hogy a mosogatót csak félig töltsd meg, hogy a ruhadarabokat könnyen mozgatni tudd anélkül, hogy összegabalyodnának vagy csomósodnának.

A mosás után óvatosan nyomkodd ki a felesleges vizet a ruhadarabból, majd öblítsd ki tiszta, langyos vízben. Ha mosogatót használsz erre a célra, öblítsd ki a ruhadarabot tiszta vízzel teli mosogatóban vagy tálban, de ne olyanban, amelyet edények vagy más tárgyak mosására volt használva.

Ezután fektesd a ruhát egy törölközőre, és tekerd fel erősen, hogy magába szívhassa a felesleges vizet.

Végül, ha szárítógépet használsz, ellenőrizd a címkén, hogy az alkalmas-e az adott anyagtípushoz. Szárítás után akaszd fel a ruhadarabot egy fogasra, vagy hajtsd össze szépen.

Ha követed ezeket a -talán magától értetődő, bagatell kézi mosási tippeket, a ruháid mindig a lehető legjobban fognak kinézni!

Használhatsz ruhagőzölőt vagy alacsony hőfokon működő vasalót is, hogy finoman kinyomja a gyűrődéseket az olyan kényes anyagokban, mint a sifon, a vászon és a selyem. Csak ne feledd, hogy először mindig olvasd el a címkét!

Boldog tisztálkodást!

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20201201/ruhacimke-mosasi-jelek-mosasi-jelek-jelentese-a-mosasi-jelek-dekodolasa-kepekkel-1106810

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük